Ministerin maakuntavierailussa keskusteltiin hyvässä hengessä vaikeista asioista

02.10.2017

Lahden Messukeskus sai keskiviikkona 27.9.2017 arvovaltaisia vieraita, kun kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ja alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti saapuivat maakuntakierroksellaan Päijät-Hämeeseen. Viesti maakunnan päättäjille oli selkeä.

– Olin mukana hallituksessa, kun edellinen sote-uudistus kaatui. Nyt olen sitä mieltä, että tätä uudistusta ei jätetä kesken, ministeri Vehviläinen totesi painokkaasti tilaisuuteen kutsutuille kuntapäättäjille.

Lisäajan kahdet kasvot

Maakuntavierailun puheenvuorossaan ministeri Vehviläinen totesi, että maakuntauudistuksen viivästyminen vuodella antoi maakunnille lisää arvokasta aikaa huolellisen valmistelun tekemiseen. Samaan hengenvetoon Vehviläinen myönsi, että aikataulun siirtyminen on lisännyt myös epävarmuustekijöitä.

Epävarmuuteen tarttui myös Päijät-Hämeen liiton maakuntajohtaja Jari Parkkonen, joka omassa puheenvuorossaan totesi, että päätösten tekeminen on vaikeaa ilman juridista toimivaltaa. Parkkonen kuitenkin täsmensi, että valmistelutyö on edennyt aikataulussa ja yhteistyö eri tahojen kanssa on sujunut hyvin.

– Valmistelutyö Päijät-Hämeessä etenee hyvin. Olemme juuri tuplanneet palkattujen henkilöiden määrän ja joulukuussa meillä on luultavasti 10–15 ihmistä projektiryhmässä.

”Jos hyvä tarjous tulee”

Yksi maakuntavierailun puhutuimmista teemoista oli kuntien omistamien sote-kiinteistöjen myyminen. Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti totesi, että perustuslakivaliokunnan mukaan mitään merkittävää estettä kiinteistöjen myymiselle ei ole. Pöysti korosti kuntien omaa harkintavaltaa kiinteistöasioissa, mutta toivoi kuntien ajattelevan ennen kaikkea veronmaksajien etua.

– Kiinteistöjen myyminen hyvään hintaan on ok, mutta jos ostajat asettavat kaupoille ehtoja, niin tilanne monimutkaistuu. Kunnille on ymmärtääkseni esitetty ostotarjouksia, jotka vaikuttavat erittäin edullisilta, mutta voivat pidemmän päälle tulla kalliiksi, Pöysti kertoi.

Asikkalan ja Hollolan kuntien sekä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymien edustajat kommentoivat puheenvuoroissaan kiinteistöasioita. Kaikkien puheista paistoi huoli siitä, mitä sote-kiinteistöille tapahtuu maakuntauudistuksessa. Vehviläinen vakuutteli päijäthämäläisiä siitä, että hankalatkin asiat selvitetään eikä kuntia missään tapauksessa jätetä pulaan.

Maakuntauudistus ei esteenä kaupungistumiselle

Vehviläinen kertoi olevansa erittäin pahoillaan siitä, että julkisuudessa on esitetty maakuntauudistuksen toimivan jonkinlaisena esteenä kaupungistumiselle. Vehviläisen mielestä Suomi tarvitsee vahvoja kaupunkeja eikä hän halua nähdä kuntien ja maakuntien kilpailevan keskenään.

Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta kertoi omassa puheenvuorossaan pitävänsä jakoa kuntien ja maakuntien välillä ongelmallisena. Hänellä oli hallitukselle kaksi toivetta.

– Toivon, että a) maakuntauudistusta täsmennetään kunnolla sekä poistetaan kuntien ja maakuntien väliltä kaikki harmaat alueet sekä b) selkiytetään kuntien roolia kasvupalveluiden järjestämisessä.

Teksti ja kuva
Jaakko Koivisto
Hämeen ELY-keskus